Biatlonista Samuelsson vyhral hromadné preteky, J. T. Bö má bronz

19.02.2023 Celý región

Oberhof 19. februára (TASR) - Švédsky biatlonista Sebastian Samuelsson zvíťazil v hromadných pretekoch na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe. V nedeľu predviedol ako jediný z favoritov čistú streľbu a vyhral časom 36:42,8 minúty. Druhý skončil jeho krajan Martin Ponsiluoma s mankom 9,6 sekundy, tretí bol Nór Johannes Thingnes Bö (+38,8 s), ktorý získal medailu vo všetkých siedmych štartoch na podujatí (5-1-1).

Záverečná mužská disciplína sa išla v náročných podmienkach s dažďom a vetrom. Po úvodnej ležke sa na čele zoradili Sturla Holm Laegreid, Martin Ponsiluoma a Fabien Claude. Johannes Thingnes Bö minul hneď prvý terč, musel ísť na trestné kolo a na lídrov strácal 26,1 sekundy, no na trati nemal konkurenciu a na druhú položku dobehol s nimi. Aj tam raz chyboval, ale to aj Laegreid. Na čele bol stopercentný Claude pred Sebastianom Samuelssonom a Emilienom Jacquelinom, za nimi išiel Ponsiluoma. J. T. Bö však aj na druhom kole stiahol vyše dvadsaťsekundovú stratu, na prvú stojku prišiel zhodne s prvým Samuelssonom a po rýchlej a bezchybnej streľbe bol už prvý s desaťsekundovým náskokom pred Švédom. Nór však minul posledný terč a musel ísť na tretie trestné kolo, z neho vybehol s mankom sedem sekúnd na lídra Ponsiluomu, ktorého zanedlho predbehol krajan Samuelsson. Dvadsaťpäťročný Švéd, ktorý ako jediný z favoritov predviedol bezchybnú streľbu, mal v závere najviac síl a prišiel si po prvé zlato z MS. J. T. Bö po troch trestných kolách v závere na Švédov nestíhal a nepripísal si rekordné šieste zlato z jedného šampionátu. Titul získal v šprinte, stíhačke, vytrvalostných pretekoch, miešanej štafete i mixe dvojíc, striebro v štafete a na záver pridal bronz. So siedmimi medailami je najúspešnejší pretekár v histórii MS.

Samuelsson získal v Oberhofe štvrtú medailu, v stíhačke, vytrvalostných pretekoch i štafete mal bronz. Dokopy má z MS deväť cenných kovov, v nedeľu dosiahol na prvé zlato. "Je to úžasný pocit a navyše som trafil všetkých dvadsať terčov. V záverečnom kole som sa cítil dobre v stúpaní, vedel som, že bežím rýchlo a nakoniec to vyšlo," povedal.


MS v Oberhofe - preteky s hromadným štartom:

1. Sebastian Samuelsson 36:42,8 min (0),
2. Martin Ponsiluoma (obaja Švéd.) +9,6 s (2),
3. Johannes Thingnes Bö +38,8 (3),
4. Sturla Holm Laegreid (obaja Nór.) +55,8 (2),
5. Andrejs Rastorgujevs (Lot.) +1:07,3 (3),
6. Quentin Fillon Maillet (Fr.) +1:10,9 (2),
7. Sebastian Stalder (Švaj.) +1:11,1 (0),
8. Fabien Claude (Fr.) +1:26,4 (2),
9. Tarjei Bö (Nór.) +1:31,2 (4),
10. Tero Seppälä (Fín.) +1:31,3 (2)
 
 

Medailové zrkadlo: Najúspešnejšou krajinou je Nórsko

Oberhof 19. februára (TASR) - Najúspešnejšou krajinou na majstrovstvách sveta v biatlone sa stalo podľa predpokladov Nórsko. Jeho reprezentanti nazbierali v nemeckom Oberhofe dokopy trinásť medailí, z toho vyše polovicu Johannes Thingnes Bö, ktorý získal cenný kov v každej disciplíne, v ktorej štartoval. Za Nórmi nasledovali ich susedia zo Švédska (11), s veľkým odstupom skončilo na treťom mieste Francúzsko (4).

J. T. Bö triumfoval v šprinte, stíhačke i vytrvalostných pretekoch a s krajanmi aj v miešanej štafete a mixe dvojíc. V štafete mužov získal striebro a v nedeľňajších hromadných pretekoch bronz, keď ho po poslednej streľbe predbehli Švédi Sebastian Samuelsson a Martin Ponsiluoma. So svojou zbierkou z Oberhofu je najúspešnejší pretekár na jedných MS. Na svetových šampionátoch nazbieral dokopy už 30 cenných kovov (17-10-3). Jeho krajan Sturla Holm Laegreid získal v nemeckom stredisku päť medailí (1-3-1).

Švédski reprezentanti zaznamenali dokopy jedenásť cenných kovov. Najviac sa o to pričinila Hanna Öbergová, ktorá mala zlato v hromadných i vytrvalostných pretekoch a okrem toho získala aj striebro v šprinte a bronz v štafete. Stala sa tak najúspešnejšou ženou šampionátu. Samuelsson pridal k zlatu z "massu" aj bronzy v stíhačke, vytrvalostných pretekoch a štafete.

Štyri medaily si v Oberhofe vybojovala aj Talinaka Lisa Vittozziová, po tri získali Nórka Marte Olsbuová Röiselandová, Nemka Denise Herrmannová-Wicková, Francúzka Julia Simonová a Švédka Linn Perssonová. Slovensko nezískalo žiadny cenný kov. Najvýraznejšie výsledky dosiahla Paulína Bátovská Fialková, ktorá obsadila 16. miesto v hromadných a 18. vo vytrvalostných pretekoch.

MS v Oberhofe - medailové zrkadlo (po 12 z 12 súťažiach):

krajina zlato striebro bronz celkovo

1. Nórsko 5 5 3 13
2. Švédsko 3 3 5 11
3. Francúzsko 2 0 2 4
4. Nemecko 1 2 0 3
5. Taliansko 1 1 2 4
6. Rakúsko 0 1 0 1
 
 

Vyberte región